Yin en yang

Tegenstelling en eenheid

De hemel is tot stand gekomen door een opeenhoping van Yang; de aarde is tot stand gekomen door een opeenhoping van Yin. Water en vuur zijn de symbolen voor yin en yang. Yin en Yang zijn de bron van alle kracht en het begin van alles in de schepping. Yang stijgt op naar de hemel; Yin daalt af naar de aarde. Zo vertegenwoordigt het universum beweging en rust, die gecontroleerd worden door de wijsheid van de natuur. De natuur verleent de kracht om te verwekken en te groeien, te oogsten en op te slaan, te beëindigen en opnieuw te beginnen.

Ilza Veith
Nei Ching

Yin Yoga verwijst naar het Taoïstische principe van yin en yang, tegengestelde maar elkaar complementerende factoren. Het een kan niet zonder het ander bestaan. Yin verwijst naar de stabiele, onbeweeglijke, donkere of niet zichtbare kant van dingen. Yang verwijst naar het beweeglijke, veranderlijke en de zich geopenbaarde kant.

Het taoïstische symbool voor yin-yang maakt de betekenis op een prachtige manier duidelijk. Het symbool laat een cirkel zien met twee exact gelijke helften. Op elk deel is een klein deel (de stip) te zien van de andere helft. Beide helften dragen kenmerken van het andere aspect in zich.

Als we dit op het lichaam betrekken, wil dat zeggen dat de zachte, elastische delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de spieren, als Yang worden beschouwd. De harde, niet elastische delen, zoals de gewrichten, botten en het bindweefsel, horen daarentegen bij Yin. Als we eenheid of balans voor ons lichaam willen bereiken, zullen we zowel met de spieren als met de beenderen en de gewrichten moeten werken.

Yin yoga

Yin yoga is een hele rustige, meditatieve vorm van yoga. De houdingen worden een langere tijd aangehouden, gemiddeld drie tot vijf minuten. De grote spieren mogen tijdens het aanhouden van de houdingen ontspannen. Je komt zo ver in een houding als jouw lichaam dat op dat moment toelaat, met als resultaat dat het bindweefsel en de gewrichten op een zachte, geduldige manier worden opgerekt. In dit bindweefsel lopen de meridianen (energiekanalen) zoals de Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine: TCM) die kent. Door het stimuleren van deze meridianen worden indirect ook de organen gestimuleerd. Bovendien kunnen energieblokkades worden opgeheven en kan de chi, de levensenergie, weer vrijuit stromen.

Hoewel de manier van oefenen bij yin yoga heel zacht en voorzichtig is, is deze vorm van yoga toch heel krachtig en intens in uitwerking. De kracht van een stille beoefening van de houdingen in deze hectische maatschappij is tweeledig. Enerzijds doet het je lichaam goed, blokkades kunnen worden opgeheven, afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en de energie kan weer beter gaan stromen. Maar zeker zo belangrijk is de mentale uitwerking van de houdingen. Je kunt jezelf behoorlijk tegenkomen in een houding en hoe ga je hiermee om.

Eén ding weten we zeker, alles verandert, continue, en zo is dat ook wat gevoelens en ervaringen betreft. In de houdingen leer je op een vriendelijke, liefdevolle manier om te gaan met je grenzen, beperkingen en gedachten.